Band

Ellinor & Leonor

Foto: Daniel Wirgård

Med fiol och femsträngad cello har riksspelmannen Ellinor Fritz och cellisten Leonor Palazzo funnit sitt egna uttryck- dansant, stilfullt och melodiöst. Rotad i Dalarna söker duon upp musik från olika platser och tidsepoker. De väcker liv i  låtskatter såsom polonäser från 1800-talets Falun, gammelans från Dala-Floda samt pärlor efter spelmän i södra Dalarna. Sedan demo-CD:n Ellinor & Leonor gavs ut 2011, har duon turnerat flitigt i Sverige och även gjort stora framträdanden och dansspelningar i utlandet, främst i USA där de har gjort långa turnéer både 2012 och 2014 i flera delstater. De har även spelat på danskurser i Belgien, och gjort konsert-och dansspelningar i Frankrike och Schweiz. 2014 släpptes deras första album Mormors trädgård och i maj 2019 släpps deras andra studioalbum Årsringar på Kakafon Records.

Lyssna mer på: Ellinor & Leonor

Facebook

Black Magic Fools

Det senaste projektet där tonerna från Ellinors fiol hörs! Folk metal när den är som bäst, med Göteborgsbaserade Black Magic Fools. Senaste albumet Soul Collector finns på Spotify!

BMF2017

ELSE: Hon var en storspelman

Emma Lagerberg, Lovisa Risinger, Stina Brandin & Ellinor Fritz 

Detta är en berättarkonsert om Spel-Stina som var en storspelman på 1800-talet. En av få kvinnliga spelmän i Sverige som under sin livstid nådde ryktbarhet för sin stora talang inom fiolspel. Hon har efterlämnat ett rykte att vara bättre än karlarna i sin hemtrakt och en samling vackra låtar med rötter i 1700-talet. Hon blir idag en representant för de spelmän som inte uppmärksammats, kanske för att de var just kvinnor. I och med Spel-Stina synliggörs att det genom historien inte bara funnits skickliga fiolspelmän. Spel-Stina (Anna-Kajsa Norman) föddes i Husby socken år 1820, som idag ligger i Hedemora kommun. Hon dog 1903 i Torsåker, som idag ligger i Hofors kommun, 30 kilometer bort. Föreställningen berättar om Spel-Stina. Det blir låtar framför allt från den miljö där hon växte upp och några av hennes bästa låtar.

Konserten hade premiär i samband med Spelstinafestivalen i Torsåker 2016 och har även spelats i bland annat Sala, Örebro, Hofors, Alfta och Hedemora kommun.

.Spelstinas ungdom

 

 

Karmer kring blå av Andersson Dance/RESiDANS

Karmer kring blå är koreografen Örjan Anderssons och kompositören Hans Appelqvists rosade verk, inspirerat av folkdans och folkmusik, filtrerat genom deras två personliga konstnärskap. Verket, som hade premiär på Dalateatern i april 2013, är skapat i samproduktion med och på initiativ av projektet RESiDANS. Med varm humor och knivskarpt allvar tar sig de fem mycket personliga dansarna och musikerna från Sverige, Norge och Danmark sig an rörelse och musik i detta tätt sammanflätade, omfamnade dansverk. Föreställningen har bland annat spelats vid Uppsala Konsert & kongress, Falkhallen i Falkenberg, Linköpings Folkmusikfestival och ensemblen gästspelade vid Stockholms stadsteater hösten 2013. 2014 gästade ensemblen Umefolk-festivalen i Umeå.

Ellinor medverkade som musiker tillsammans med klarinettisten och rikspelmannen Pontus Estling.

Andersson Dance

Andersson Dance Residans

 

 

The Habibis

I denna konstellation var Ellinor medlem mellan åren 2008-2012. Hon mötte Igor Matveev och Joar Sandling hösten 2008 när hon bodde i Göteborg. Igor och Joar hade då sedan ett år tillbaka spelat ihop under namnet The Habibis och var i full gång med att spela in sin första demo. Den första spelningen Ellinor gjorde med The Habibis var på Röda sten i Göteborg i december 2008 och sedan dess har bandet mestadels spelat i klubbsammanhang. De har vid flera tillfällen spelat på Klubb Koloni i Göteborg.

2011 släpptes en fullängdare – “The Habibis” – som finns tillgänglig på Spotify.

Lyssna mer på The Habibis via soundcloud.

The Habibis