Biografi

Ellinor Fritz

Ellinor Fritz, född 1988 i Hedemora, är riksspelman sedan 2011. Hon har släppt en skiva i eget namn – Ellinor & Leonor, Mormors trädgård – och medverkat på flera CD-produktioner. Det har genom åren blivit hundratals konserter och dansspelningar, både som soloartist och med andra konstellationer. Numera arbetar Ellinor, förutom med i det fria musiklivet också som fiolpedagog och musiklärare.

Foto: Bruce Jensen
Foto: Bruce Jensen

Bakgrund

Vid sex års ålder lärde sig Ellinor spela fiol med Suzukimetoden och gick redan som tolvåring med i Säters spelmanslag. Folkmusiken tog större och större plats med många konserter och dansspelningar ihop med olika spelmän runtom i södra Dalarna. Som 17-åring profilerade sig Ellinor som solospelman och började ta konsertuppdrag i egen regi. I senare tonåren blev det fördjupade studier i svensk folkmusik vid Musikkonservatoriet Falun, där Ellinor studerade för Ola Bäckström. Därefter musikerutbildning vid Högskolan för scen och musik i Göteborg, med fiollektioner för Livet Nord och Hans Kennemark. Slutligen en pedagogisk utbildning som musik- och fiollärare vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Under alla sina år som musiker har Ellinor rört sig i genrer som folkmusik, pop, världsmusik och klassiskt, och därigenom skaffat sig en säregen stil som violinist och folkmusiker. Hon har samarbetat och spelat med otaliga spelmän och musiker från skilda genrer och världsdelar, t.ex. cellisten Leonor Palazzo, qinspelaren Xiaogang Zeng, danspedagogen Juulia Mielonen, koreografen Örjan Andersson, kompositören Hans Appelqvist och riksspelmannen Bengt Ohlson i Hedemora. Dalamusiken är något som ligger Ellinor varmt om hjärtat och hon har fått flera utmärkelser för sina insatser som traditionsbärare och spelman, bland annat Zornmärket i silver (2011) och Hedemora kommuns hederspris (2012).

Zornpriset
Ellinor Fritz – Zornmärket i silver 2011

Projekt idag

Idag är Ellinor verksam inom det fria musiklivet där hon rör sig mellan genrer, även om den svenska folkmusiken ofta är utgångspunkten. Som frilansande musiker ger hon ofta konserter och spelar till dans i många olika sammanhang. Utöver offentliga uppdrag spelar Ellinor emellanåt på bröllop, begravningar, och företagsevent. Hon är dessutom aktiv pedagog och undervisar tillsammans med danspedagoger i folklig dans (bland annat queerpolska med rörliga roller och rullstolspolska) och håller kurser i ensemblespel och låtspel på fiol för föreningar, spelmanslag och privatpersoner. Vid sidan av det sceniska och pedagogiska arbetet har det funnits ett engagemang för Dalarnas föreningsliv, såsom styrelseledamot i Falu Spelmanslag och ledamot i arrangörsföreningen FaluFolk musik och dans. Sedan 2015 är Ellinor aktiv i Landstinget Dalarnas råd för fria kulturskapare, där hon i egenskap av frilansande musiker och riksspelman representerar Dalarnas musikerkår. Under 2016 och 2017  arbetade hon även för Arrangörsföreningen Folkmusikfest i Hofors kommun med fokus på jämställdhetsarbete i musiklivet. Sedan hösten 2017 är Ellinor verksam som spelman på Skansen i Stockholm där hon bjuder på musikframträdanden med jämna mellanrum.

Tilldelade utmärkelser

Spelmansresan-stipendiet 2016

Hedemora kommuns hederspris, 2012

Kungliga Musikaliska Akademiens musikstipendium, 2011

Zornmärket i silver, 2011

Staremarks violinstipendium, 2010

Adlerbertska stipendiet för musikstuderande, 2010

Tällberg Foundations spelmansstipendium, 2010

Hillevi Martinpelto-stipendiet, 2008

Pål Olles fiol, 2008

Eric Sahlströmstipendiet, 2006

Ingvar Normanstipendiet för unga spelmän i Södra Dalarna, 2005

 

Utbildning

Kungliga Musikhögskolan, Stockholm 2014-2015. Ämneslärarexamen med inriktning mot arbete i gymnasieskolan, 210 hp samt fristående kurs i instrumentalmetodik, 10 hp med inriktning stråkinstrument.

Högskolan för scen och musik, Göteborg 2008-2011. Konstnärlig kandidatexamen, 180 hp  världsmusikprogrammet.

Musikkonservatoriet Falun, 2007-2008. Svensk Folkmusik- eftergymnasial påbyggnadsutbildning.

 

Ett urval av spelplatser och arrangörer

Bingsjöstämman/Stockholm Pride/Swedish Midsummer Festival, Manhattan, USA/Feministiskt Forum/Delsbostämman/Nisswastämman, USA/TGC Nordica i Kunming, Kina/Folk festival Marsinne, Belgien/West Pride/Systerskapsfestivalen i Örebro/Queertopiafestivalen i Norberg/Kafé Klaver, Stockholm/Röda Sten, Göteborg/Nyfiket, Rättviks gammelgård/Riksförbundet Attention/Folkmusikens Hus, Rättvik/Umefolk, Umeå/Kulturhuset Stadsteatern, Stockholm/Röda Korset Hedemora/Borlänge kvinnojour/Stallet Folkmusik, Stockholm/Parkteatern, Stockholm/ Linköpings Folkmusikfestival/ Uppsala Konsert & Kongress/ Falkhallen, Falkenberg/Umeå Pride/ Folkmusikfesten i Stjärnsund/Kulturhuset Örebro/Svenska kyrkan/Kaustinen Folk Festival, Finland/Täljstenen, Sala/Folkmusikkaféet, Göteborg/ Spelstinafestivalen, Torsåker, Kulturnatten i Odense, Danmark m fl.